Онлайн - злочини за участю дітей під час війни

Під час війни багато родин залишились без роботи та фінансових збережень. Часом така ситуація може наштовхнути дітей до пошуку можливостей заробити “легкі гроші” в мережі, наприклад, через створення інтимного контенту за фінансову винагороду, чи допомога злочинцям у наведенні авіаудару на інфраструктурні об’єкти в місті чи інші дії за гроші.

Ділимось з вами рекомендаціями, як поговорити з дітьми про такі небезпеки та як захистити дитину у разі виникнення таких ситуацій.

СТВОРЕННЯ ДІТЬМИ ІНТИМНИХ ФОТО

Згідно звіту IWF, британської організації, яка займається видаленням матеріалів з зображенням сексуального насильства над дітьми, 7 з 10 видалених у минулому році матеріалів були створені самими дітьми. Матеріали можуть бути створенні під примусом злочинців, за винагороду, або як результат надмірної довіри дитини у стосунках.

Найчастіше страждають дівчата 11-13 років. Злочинці примушують їх створювати інтимні фото та відео, робити інтимні онлайн трансляції. В той же час в мережі з’являються матеріали з зображенням сексуального насильства над дітьми навіть 3-6 років та немовлят.

ЧОМУ ДІТИ ЦЕ РОБЛЯТЬ?

?у підлітковому віці створення та поширення інтимних фото може розцінюватись як прояв довіри до людини, з якою дитина спілкується та має симпатію;

?шантаж від злочинця: або дитина надсилає інтимне фото, або він/вона розповість секрети дитини, які дізнався у листуванні з нею;

?незнайомець може запропонувати гроші або дорогий подарунок за отримання такого контенту від дитини.

НА ЩО НАГОЛОШУВАТИ ПІД ЧАС БЕСІДИ З ДІТЬМИ?

?справжні довірливі стосунки - це не про інтимні фото чи про особисті таємниці, а про спільні інтереси та цінності, про підтримку та взаєморозуміння.

?людина, яка справді дружить з іншою людиною чи має до неї романтичні почуття, не буде вимагати робити те, що іншій людині не хочеться. ?ми завжди можемо сказати іншій людині про те, що її прохання ми не будемо виконувати, бо маємо певний острах чи це не співпадає з нашими цінностями, і це нормально, через такі обмеження дійсно довірливі стосунки не мають закінчуватися.

?використовувати “тест білборда” у ситуаціях, коли ми не можемо одразу визначити правильну дію в мережі, - вчити дитину уявляти те, що вона хоче опублікувати чи надіслати, на білборді поруч зі школою чи домом. Якщо це викликає негативні емоції, то значить цей матеріал не підходить для надсилання чи публікації.

ПЕРЕДАЧА ТАЄМНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

ЗЛОЧИНЦЯМ (НАВЕДЕННЯ НА ОБ’ЄКТИ ДЛЯ

АВІАУДАРІВ) АБО ІНШІ ЗЛОЧИННІ ДІЇ ЗА ГРОШІ

ЧОМУ ДІТИ ЦЕ РОБЛЯТЬ?

?“популярність” серед однолітків та відчуття “особливості”, коли дитину обрали для виконання ніби надважливого та таємного завдання; ?шантаж злочинцями: часом злочинці можуть погрожувати дитині завдати шкоду їй чи її близьким, якщо дитина не виконає певне завдання;

?віра в безкарність: злочинці можуть казати дитині, що їй нічого не загрожує, якщо вона зробить таке завдання, адже вона дитина.

?насправді, існує відповідальність за такі дії по ст. 113 Кримінального кодексу України.

?бажання заробити гроші, адже доволі часто злочинці пропонують кошти за виконання таких завдань.

ЯК ЗАХИСТИТИ ДИТИНУ ВІД СХОЖИХ РИЗИКІВ?

Обговорювати з дітьми те, що пошук фінансів - це завдання дорослих людей. В той самий час завдання дітей - здобувати освіту.

Так, в нашій країні війна, яка вплинула на кожну людину, на фінансову спроможність родин. У масштабних кризових ситуаціях люди втрачають роботу. Але це не означає, що так буде завжди.

Нагадувати про обов’язкові правила поведінки в інтернеті:

- Не поширювати особисті дані (повне ім’я, номер мобільного телефону, адресу, паролі від своїх профілів) в інтернеті.

- Не переходити за посиланнями, що надіслані з невідомих джерел у приватне повідомлення, в месенджер або на пошту.

- Не спілкуватись з тими, кого не знаєш в реальному житті. Особливо, якщо користувач наполегливо проситься в “друзі”.

- Звертатись до батьків чи вчителів, якщо хтось веде себе агресивно чи неприйнятно в мережі.

- Пам’ятати, що після поширення фото чи відео матеріалів втрачається контроль над ними.

- Закрити свої акаунти в соціальних мережах, щоб незнайомці не могли переглядати вміст сторінки та писати дитині. А в друзі додавати лише тих, кого дитина знає в житті.

Кiлькiсть переглядiв: 38

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.